Hlavní jídla: Čím zaženeš velký hlad

Chceš si na ostrově dopřát některou z tradičních španělských specialit, nebo ochutnat skvělé místní jídlo, které vzniklo přímo na ostrově? Pomůžeme ti se zorientovat v nabídce místních restaurací. Co si z jídelního lístku vybrat?

Podívej se na seznam nejoblíbenějších tradičních pokrmů a vyber si to, na co máš zrovna chuť.

Paella

Paella

✅ Tradiční španělské jídlo

  • Rýžový pokrm připravovaný s mořskými plody, masem nebo zeleninou.
  • Obecně nejznámější je paella valenciana (králík, kuře, zelenina) nebo paella de marisco (mořské plody).
  • Vzdáleně připomíná rizoto, ale rýže se vaří jiným způsobem a je aromatičtější.
  • Na Mallorce ji najdeš v mnoha restauracích, hlavně u moře.

Pisto Manchego

✅ Tradiční španělské vegetariánské jídlo

  • Dušená zelenina (rajčata, paprika, cuketa, cibule, česnek) na olivovém oleji.
  • Podobné francouzskému ratatouille, neobsahuje uzeninu.
  • Často se podává také s vajíčkem.

Cochinillo Asado

✅ Španělská pečená specialita, dostupná i na Mallorce

  • Pečené sele s křupavou kůrkou, původem z Kastilie.
  • Připomíná českou pečenou kýtu, ale je jemnější a šťavnatější.
  • Typické pro slavnostní obědy nebo večeře.

Rabo de Toro

✅ Španělské dušené jídlo, dostupné i na Mallorce

  • Pomalu dušený býčí ocas v bohaté omáčce z červeného vína.
  • Připomíná hovězí líčka na víně, ale má intenzivnější chuť.
  • Typické pro tradiční španělské restaurace.

A na co typického pro Mallorcu se můžeš ještě těšit?

Frito Mallorquín

✅ Jedno z nejstarších mallorských jídel

  • Smažené vnitřnosti s bramborami, paprikou a bylinkami.
  • Existují i vegetariánské verze pouze se zeleninou.
  • Jí se hlavně jako hlavní jídlo nebo tapas.

Tumbet

✅ Nejznámější vegetariánské jídlo Mallorky

  • Zapečená zelenina (brambory, lilek, paprika, rajčata) v olivovém oleji.
  • Připomíná francouzské ratatouille.
  • Často se podává samostatně nebo jako příloha k rybám a masu.

Bacalao a la Mallorquina

✅ Tradiční mallorský recept na tresku

  • Treska pečená s rajčaty, cibulí, česnekem a olivovým olejem.
  • Typická hlavně v době Velikonoc.

Caracoles a la Mallorquina

✅ Mallorští šneci ve vývaru

  • Pokud chceš něco místního a odvážnějšího, tohle je přesně pro tebe.
  • Šneci vaření s bylinkami, česnekem a kořením.
  • Nejčastěji se podávají s aioli a bagetou.

Cordero Asado

✅ Tradiční pečené jehněčí

  • Pomalu pečené jehněčí maso s bramborami a rozmarýnem.
  • Oblíbené hlavně o svátcích nebo ve venkovských restauracích.

A přemýšlel jsi už nad dezertem? V článku o nejznámějších sladkostech, které můžeš na Mallorce najít, si vyber, na co máš zrovna chuť.


Máš dotazy, nebo jsi v článku nenašel tvé oblíbené jídlo? Dej nám o něm vědět do chatu nebo na WhatsApp. Co nejdříve ti zodpovíme, nebo článek doplníme.