Ochutnej to nejlepší z Mallorcy

Taky občas žiješ proto, abys jedl a ne naopak? Jestli chceš prozkoumat místní kuchyni a ochutnat to nejzajímavější, co ostrov nabízí, nezapomeň si vybrat z našeho seznamu.
Na Mallorce si můžeš vybrat ze spousty mezinárodních pokrmů. Najdeš tu restaurace italské, mexické, čínské a dokonce i jednu českou, pokud by se ti zastesklo po domově, nebo jenom po českém pivu. I když i to můžete ochutnat z místních pivovarů. O tom ale zase v jiném článku.
Co si objednat, když chceš vyzkoušet něco nového?
Sladká jídla
Když nevíš, co si dát ke snídani, nebo máš chuť na dezert k odpolední kávě, vyber si na dovolené místo croissantu třeba místní ensaimadu z kynutého těsta nebo křehkou „sušenku“ crespell.
Jestli miluješ horkou čokoládu, stejně jako my, vyzkoušej ke snídani churros, které se do ní namáčejí. Na ostrově najdeš několik opravdu vyhlášených churrerií, kde můžeš nad snídaní posedět i s místními.
Něco ke kafíčku? Zkus místní mandlový dort gató de almendra nebo křehký citrónový koláč s bílkovým krémem tarta de limón.
Pořád nemáš dost? Oslaď si život v dalším článku o sladkostech na Mallorce.
Malá jídla, tapas
Nemáš velký hlad a přemýšlíš, co si dát k zakousnutí, nebo toho chceš po malých porcích ochutnat co nejvíc? I na to je Mallorca připravená.
V místních barech často ještě pořád můžeš dostat k pivu tapas jako „pozornost podniku“, ale aby sis mohl vybrat to, na co máš zrovna chuť, je lepší si normálně objednat. U barového pultu většinou najdeš výběr malých jídel, jako je třeba grilované chorizo, smažené kalamáry, patatas bravas – pečené brambory s pikantní omáčkou nebo obdobu našeho bramborového salátu ensalada russa.

Dál můžeš ochutnat Pintxos (nebo také Pinchos), které nejsou specificky mallorským jídlem, ale v Baleárských ostrovech i na Mallorce jsou velmi populární, hlavně v tapas barech. Jsou to malé jednohubky podávané na kousku bagetky, obvykle propíchnuté párátkem. Obloha se liší – může to být sýr, sušená šunka, mořské plody, tortilla, grilovaná zelenina a další. Na ochutnávku tapas můžeš zajít i do některého z vyhlášených barů, jako je Bar Espanya, La Rosa Vermutería nebo Bodega Bellver. Doporučujeme ale rezervaci.
A co všechno si můžeš kromě pintxos dát? Podívej se do článku o malých jídlech na Mallorce.
Tradiční španělská hlavní jídla a Mallorské speciality
Chceš v klidu posedět v restauraci se sklenicí vynikajícího vína nebo vychlazeného piva? Bude se ti hodit znát tradiční španělské pokrmy, jako je rýžová paella, kterou speciálně na Mallorce můžete ochutnat s kombinací masa, zeleniny i mořských plodů, můžeš si ale vybrat i jinou verzi (třeba pouze s mořskými plody nebo jen zeleninovou). Obdoba s krátkými nudlemi místo rýže, nazvaná fideuá, určitě taky stojí za vyzkoušení. Samozřejmostí jsou v restauracích chody s čerstvými mořskými plody a rybami. Taky vegetariáni si přijdou na své. Místní kuchyně hodně pracuje se zeleninou. Nejoblíbenějším vegetariánským jídlem je tumbet, plný lilku, paprik a rajčat.
Chceš vědět víc? Podívej se na seznam tradičních jídel do našeho dalšího článku.
Máš dotazy, nebo jsi v článku nenašel tvé oblíbené jídlo? Dej nám o něm vědět do chatu nebo na WhatsApp. Co nejdříve ti zodpovíme, nebo článek doplníme.