Tapas: Ochutnej něco malého

Zajímá tě, co všechno můžeš ochutnat v místních barech a restauracích? Jestli chceš jen něco malého, nebo ses rozhodl otestovat co nejvíce jídel a proto velké porce nejsou to pravé, jsi tady správně. Nalaď se na tapas, které místní podniky nabízejí. Co si vybereš?

Tortilla Española

✅ Tradiční španělské tapas

  • Omeleta z vajec, brambor a někdy i cibule.
  • Má podobné složení jako český bramborák, je ale vyšší a hutnější.
  • Jí se studená i teplá, často nakrájená na trojúhelníčky.
  • Skvělá jako tapas nebo lehká večeře.

Ensaladilla Rusa

✅ Tradiční španělské tapas

  • Bramborový salát s majonézou, hráškem a mrkví.
  • Připomíná český bramborový salát, ale bez kyselých okurek. Často se přidává ještě tuňák nebo olivy.
  • Obvykle se podává společně s bagetkou.

Pimientos de Padrón

✅ Tradiční španělské tapas

  • Smažené malé zelené papričky, lehce osolené.
  • Většina je sladká, ale některé mohou být i pálivé.
  • Skvělé také jako příloha k masu.

Patatas Bravas

✅ Tradiční španělské tapas

  • Smažené brambory podávané s pikantní omáčkou brava a často s česnekovou alioli.
  • Oblíbené hlavně jako tapas k pivu.
  • Každý bar má svou speciální verzi omáčky. Omáčku brava můžete ale koupit také jako už hotovou v obchodě.

Gambas al Ajillo

✅ Tradiční španělské tapas

  • Krevety na olivovém oleji s česnekem a chilli papričkami.
  • Podávají se obvykle s čerstvou bagetkou, kterou se namáčí olej.
  • Oblíbené zejména v pobřežních městech, skvělé k vínu.

Boquerones en Vinagre

✅ Tradiční španělské tapas

  • Syrové ančovičky marinované v octu, česneku a petrželce.
  • Chuťově podobné českým zavináčům, ale nakyslejší.
  • Oblíbené hlavně v rybářských oblastech.

Albóndigas

✅ Tradiční španělské tapas

  • Masové kuličky podávané v rajčatové nebo mandlové omáčce.
  • Často se servírují s chlebem nebo i rýží.
  • Oblíbené hlavně v zimních měsících.

Jamón Ibérico

✅ Tradiční španělské tapas

  • Sušená vepřová šunka nejvyšší kvality.
  • Nejčastěji se podává na tenké plátky, konzumuje se i bez pečiva.
  • Skvělá ke sklence vína nebo piva.

Chorizo al Vino

✅ Tradiční španělské tapas

  • Pikantní klobása vařená v červeném víně.
  • Připomíná české pikantní klobásy, má hodně výraznou paprikovou chuť.
  • Nejčastěji se podává teplá.
  • Oblíbené tapas hlavně v zimě.

Queso Manchego

✅ Tradiční španělské tapas

  • Tvrdý ovčí sýr z oblasti La Mancha.
  • Chuťově podobný českým tvrdým sýrům, ale má lehce máslovou chuť.
  • Často se podává přelitý olivovým olejem.
  • Skvěle se hodí k červenému vínu.

Další pokrmy jsou přímo z ostrova Mallorca, kde mají dlouholetou tradici. Ochutnat je můžeš ve většině barů a restaurací, ale také na některém z festivalů, které můžeš na Mallorce navštívit.

Pa amb Oli

✅ Tradiční mallorské tapas

  • Krajíc venkovského chleba potřený olivovým olejem a rajčetem.
  • Obvykle doplněné sýrem, jamón ibérico, sobrasadou nebo sardinkami.
  • Jedno z nejjednodušších, ale nejchutnějších mallorských jídel.

Coca de Trampó

✅ Tradiční mallorské tapas

  • Tenké, křupavé těsto pokryté směsí trempó (rajčata, paprika, cibule).
  • Podobá se pizze bez sýra, ale je lehčí, bez kynutého těsta.
  • Často se podává jako tapas nebo lehká večeře.

Empanadas Mallorquinas

✅ Mallorské pečivo

  • Slané pečivo plněné masem, zeleninou nebo rybou.
  • Celoročně k dostání v pekárnách i supermarketech.

Pica Pica

✅ Tradiční mallorské tapas

  • Pikantní směs dušených kalamárů v rajčatové omáčce.
  • Skvělé s chlebem jako pokrm k pivu i vínu.

Už víš, co ochutnáš? Jestli sis ještě nevybral, nebo neplánuješ celou dobu jíst jen sladké, mrkni i na naše ostatní články a zjisti, co si dát na svačinu nebo k večeři.


Máš dotazy, nebo jsi v článku nenašel tvé oblíbené jídlo? Dej nám o něm vědět do chatu nebo na WhatsApp. Co nejdříve ti zodpovíme, nebo článek doplníme.