Tapas: Ochutnej něco malého

Zajímá tě, co všechno můžeš ochutnat v místních barech a restauracích? Jestli chceš jen něco malého, nebo ses rozhodl otestovat co nejvíce jídel a proto velké porce nejsou to pravé, jsi tady správně. Nalaď se na tapas, které místní podniky nabízejí. Co si vybereš?
Tortilla Española
✅ Tradiční španělské tapas
- Omeleta z vajec, brambor a někdy i cibule.
- Má podobné složení jako český bramborák, je ale vyšší a hutnější.
- Jí se studená i teplá, často nakrájená na trojúhelníčky.
- Skvělá jako tapas nebo lehká večeře.
Ensaladilla Rusa
✅ Tradiční španělské tapas
- Bramborový salát s majonézou, hráškem a mrkví.
- Připomíná český bramborový salát, ale bez kyselých okurek. Často se přidává ještě tuňák nebo olivy.
- Obvykle se podává společně s bagetkou.
Pimientos de Padrón
✅ Tradiční španělské tapas
- Smažené malé zelené papričky, lehce osolené.
- Většina je sladká, ale některé mohou být i pálivé.
- Skvělé také jako příloha k masu.
Patatas Bravas
✅ Tradiční španělské tapas
- Smažené brambory podávané s pikantní omáčkou brava a často s česnekovou alioli.
- Oblíbené hlavně jako tapas k pivu.
- Každý bar má svou speciální verzi omáčky. Omáčku brava můžete ale koupit také jako už hotovou v obchodě.
Gambas al Ajillo
✅ Tradiční španělské tapas
- Krevety na olivovém oleji s česnekem a chilli papričkami.
- Podávají se obvykle s čerstvou bagetkou, kterou se namáčí olej.
- Oblíbené zejména v pobřežních městech, skvělé k vínu.
Boquerones en Vinagre
✅ Tradiční španělské tapas
- Syrové ančovičky marinované v octu, česneku a petrželce.
- Chuťově podobné českým zavináčům, ale nakyslejší.
- Oblíbené hlavně v rybářských oblastech.
Albóndigas
✅ Tradiční španělské tapas
- Masové kuličky podávané v rajčatové nebo mandlové omáčce.
- Často se servírují s chlebem nebo i rýží.
- Oblíbené hlavně v zimních měsících.
Jamón Ibérico
✅ Tradiční španělské tapas
- Sušená vepřová šunka nejvyšší kvality.
- Nejčastěji se podává na tenké plátky, konzumuje se i bez pečiva.
- Skvělá ke sklence vína nebo piva.
Chorizo al Vino
✅ Tradiční španělské tapas
- Pikantní klobása vařená v červeném víně.
- Připomíná české pikantní klobásy, má hodně výraznou paprikovou chuť.
- Nejčastěji se podává teplá.
- Oblíbené tapas hlavně v zimě.
Queso Manchego
✅ Tradiční španělské tapas
- Tvrdý ovčí sýr z oblasti La Mancha.
- Chuťově podobný českým tvrdým sýrům, ale má lehce máslovou chuť.
- Často se podává přelitý olivovým olejem.
- Skvěle se hodí k červenému vínu.
Další pokrmy jsou přímo z ostrova Mallorca, kde mají dlouholetou tradici. Ochutnat je můžeš ve většině barů a restaurací, ale také na některém z festivalů, které můžeš na Mallorce navštívit.
Pa amb Oli
✅ Tradiční mallorské tapas
- Krajíc venkovského chleba potřený olivovým olejem a rajčetem.
- Obvykle doplněné sýrem, jamón ibérico, sobrasadou nebo sardinkami.
- Jedno z nejjednodušších, ale nejchutnějších mallorských jídel.
Coca de Trampó
✅ Tradiční mallorské tapas
- Tenké, křupavé těsto pokryté směsí trempó (rajčata, paprika, cibule).
- Podobá se pizze bez sýra, ale je lehčí, bez kynutého těsta.
- Často se podává jako tapas nebo lehká večeře.
Empanadas Mallorquinas
✅ Mallorské pečivo
- Slané pečivo plněné masem, zeleninou nebo rybou.
- Celoročně k dostání v pekárnách i supermarketech.
Pica Pica
✅ Tradiční mallorské tapas
- Pikantní směs dušených kalamárů v rajčatové omáčce.
- Skvělé s chlebem jako pokrm k pivu i vínu.
Už víš, co ochutnáš? Jestli sis ještě nevybral, nebo neplánuješ celou dobu jíst jen sladké, mrkni i na naše ostatní články a zjisti, co si dát na svačinu nebo k večeři.
Máš dotazy, nebo jsi v článku nenašel tvé oblíbené jídlo? Dej nám o něm vědět do chatu nebo na WhatsApp. Co nejdříve ti zodpovíme, nebo článek doplníme.